Një recetë e lashtë Birre me kore buke nga Mesopotamia, që i ka mbijetuar mijëvjeçarëve

nje recete e lashte birre me kore buke nga mesopotamia qe i ka mbijetuar mijevjecareve
nje recete e lashte birre me kore buke nga mesopotamia qe i ka mbijetuar mijevjecareve

Një recetë e lashtë për birrën nga Mesopotamia i ka mbijetuar mijëvjeçarëve për të gjetur një jetë të re si një pije moderne, me një gjurmë karboni më të ulët se shumë nga rivalët e saj falë përdorimit të kores së bukës, sipas BBC.

Kur njerëzit për herë të parë pinin një birrë të shkumëzuar – me gjasë të ngrohtë dhe çuditërisht të trashë – bota dukej ndryshe nga sot.

Njerëzit që e bënë atë jetonin në Mesopotami, në atë që tani është Iraku jugor.

Ata ishin sumerët, qytetërimi më i hershëm i njohur në rajon, të cilët lulëzuan në qytetet e lashta rreth 4 000-6 000 vjet më parë.

Një recetë e lashtë e zbuluar e gdhendur në një pllakë balte është shkruar si një poezi për Ninkasi, perëndeshë e birrës.

“Ninkasi, je ti që e trajton brumin me një lopatë të madhe / Duke përzier, në një gropë, bukën e birrës me aroma të ëmbla”, thuhet aty.

“Jeni ju që e piqni bukën e birrës në furrën e madhe / Dhe rregulloni pirgjet e grurit të lëvruar”.

Poema zbulon se birra që ata pinin ishte bërë jo vetëm nga kokrrat e zakonshme, majaja dhe uji – por edhe nga buka.

Sumerët e pëlqyen atë dhe ndryshe nga shumica e birrave të prodhuara sot, ajo përdor “bukën e birrës”, një bukë elbi të pjekur dy herë, për të siguruar disa nga sheqernat e nevojshme për të filluar procesin e birrës.

Mijëvjeçarë më vonë, në vitin 2016, themeluesit e ”Toast Brewing” në Londër vendosën të ringjallën këtë recetë të lashtë kur u përballën me sasitë e mëdha të mbetjeve ushqimore të krijuara nga fabrikat dhe supermarketet.

Tristram Stuart është një aktiviste mjedisore në organizatën jofitimprurëse dhe Louisa Ziane është një eksperte e qëndrueshmërisë në shoqërinë konsulente ”The Carbon Trust”. Ato vendosën të bënin birrë nga buka e tretur pasi u penguan në mundësitë që ofron buka e përulur.

Në nivel global, vlerësohet se rreth 900 000 tonë bukë të prodhuar përfundon në kosh çdo vit – kjo është 24 milionë feta bukë çdo ditë.

Stuart e kapi një paraqitje të shkurtër të shkallës së këtyre mbetjeve në vitin 2013, në një vizitë në një fabrikë sanduiçesh që furnizonte një supermarket në Mbretërinë e Bashkuar me sanduiçe të paketuara.

Menjëherë pas kësaj, një vizitë e rastësishme në Belgjikë – dhe një shije e një birre me bazë buke në Projektin e Birrës në Bruksel – frymëzoi Stuart për ta kthyer bukën e humbur në birrë të vlefshme.

“Ideja që popujt e lashtë do ta nderonin drithin dhe do ta përdornin atë në një mënyrë për të krijuar një pije që ndihmonte për të festuar se nga erdhi ajo kokërr, tregon historinë e birrës,” thotë Ziane.

”Toast Brewing” u prezantua në vitin 2016 me shishe birre të bëra nga bukët e mbetura nga furrat e Londrës.

Për t’u bërë pjesë e grupit “Balkanweb” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.
Grupi Balkanweb

Burimi informacionit @BalkanWeb: Lexo me shume ne : Bota Sot News botasot.co

dsaadmin

Learn More →